top of page

А ЩО У НАС В ГОЛОВАХ?

Мудреці всіх часів переймались таємницями людської психіки. Втім, незважаючи на те, що на даний момент учені вивчили багато психологічних особливостей людини, ще більше залишається невивченим. Пропонуємо Твоїй увазі деякі психологічні факти, за допомогою яких Ти зможеш краще зрозуміти себе


30% нашого часу ми витрачаємо на мрії

Усі люди люблять мріяти. Психологи твердять, що на таке приємне для багатьох заняття ми витрачаємо приблизно 30% свого часу. Це в середньому. Бо є, і їх не мало, люди, що витрачають на витання в хмарах часу більше. Це погано? Аж ніяк! Результати досліджень показали, що люди, які люблять помріяти, здатні краще вирішувати проблеми і більш винахідливими та кмітливими.


Людина не здатна не звертати уваги на 3 речі: небезпеку, секс і їжу.

Зверни увагу: люди завжди зупиняються, навіть якщо дуже квапляться, щоб подивитися, наприклад, на аварію. А все тому, що людина не здатна не зауважувати небезпечні ситуації. Від наших далеких предків ми успадкували певні структури мозку, відповідальні за виживання. Коли ми спостерігаємо за будь-яким об’єктом, на рівні підсвідомості в наших головах завжди крутяться три запитання людина; Чи можна це з’їсти? Чи воно може з’їсти мене? Чи з цим чимсь можна кохатись? Ці три справи є, по суті, єдиними, якими серйозно і постійно заклопотаний наш мозок. І це зрозуміло: без їжі людина помре. Без сексу вимре рід і вид. А у випадку наглої смерті перші два пункти і взагалі втрачають сенс.


Людина стає щасливішою, коли чимсь зайнята

Уяви собі ситуацію: Ти в аеропорту й Тобі потрібно забрати свої речі. Тобі потрібно приблизно 12 хвилин, щоб дійти до колеса, де видають багаж. У той момент, коли Ти вже підходиш до стрічки видачі, Ти думаєш тільки про те, щоб якомога швидше забрати свої валізи. Яке нетерпіння Тебе охоплює? А тепер інша ситуація: дійти до стрічки видачі Ти зміг всього за 2 хвилини, але 10 хвилин Ти очікуєш свій багаж. Зверни увагу, що в обох випадках Тобі знадобилось 12 хвилин щоб отримати багаж, але в другому випадку Ти почуватимеш себе набагато нетерплячіше й, відповідно, менш щасливим.


Людині властиво переоцінювати свою реакцію на події, які ще відбудуться

Людина не в стані передбачити своє майбутнє. А краще сказати, що людина значно переоцінює свою реакцію на ті події в її житті, які тільки мають статись. При цьому зовсім не має значення, погані це події чи хороші. Люди (зазначимо абсолютно безпідставно) звикли вважати, що такі важливі події в їхньому житті, як, приміром, весілля чи стрімке зростання кар'єри, вчинять їх щасливими. Це не завжди вірно. Ми, зазвичай бачимо ці події, як вирішення певних своїх проблем, але не надаємо значення тому, що це також початок нових. Рятує нас те, що це ж стосується і негативного очікування. Для прикладу - людина певна, що у випадку її звільнення з посади вона стане страшенно нещасливою, але якщо таке трапляється, виявляється, що все не так уже й погано.



Речі виглядають трохи інакше, ніж люди їх сприймають

"Не так вижалво в яокму подякру ртошазвоані бкуви в слвоі. Вжавило, щоб пешра й оснтная бкува блуи на свїох міцясх" - такий висновок зробили дослідники Кембриджського університету. Навіть у тому випадку, якщо перемістити всі букви, людина зможе прочитати написане. Це тому, що мозок не читає абсолютно всі букви підряд, а бачить слово цілком. Він безперервно обробляє інформацію, яка потрапляє до нього через усі органі почуттів. Тому й виходить, що те, як ми сприймаємо інформацію, часто-густо відрізняється від того, як ми її бачимо.


Людина не може одночасно виконувати декілька справ

Деякі люди впевнені в тому, що вони здатні робити кілька діл відразу. Ця омана. Ученими вже давно доведене, що, приміром, дві або три справи робити відразу людина не здатна. Ні, природно, ми можемо, наприклад, іти вулицею й розмовляти по мобільному телефону, але при цьому людський мозок фокусується на виконанні однієї справи в конкретний момент часу. Тому в розмові ми можемо пропустити щось важливе або не зауважити автомобіля, який під’їжджає збоку. Так само й думати відразу про декілька речей неможливо.



Людині властиво змінювати свої спогади

Людські спогади можна розцінювати як невеликий фільм. Згадуючи щось, людина відтворює ці спогади у своїй голові. Деякі вважають, що спогади зберігаються так само, як, наприклад, відео. Але ця думка помилкова. Усякий раз, коли людина щось згадує, вона щоразу згадує це по-новому. Діється так через те, що кожного разу нервові шляхи активуються по-різному. Найчастіше на це впливають емоції, які по-своєму намагаються заповнити відсутні пробіли в пам'яті.


Людині властиво винити інших людей, а не ситуацію

Уявімо ситуацію, у яку потрапляв кожен. Ти домовився про зустріч. Але людина затримується. До голови відразу приходить злість на людину, що спізнюється. Як правило, запізнення легше всього пояснити неорганізованістю й безвідповідальністю. Але коли спізнюємось ми самі, то це пояснюється зовнішніми обставинами. У психології є такий термін - фундаментальна помилка атрибуції - це схильність пояснювати поведінку людей внутрішніми особливостями їхньої вдачі, а свою особисту поведінку пояснювати різними зовнішніми факторами. Навіть тоді, коли ми знаємо про людську схильність сприймати хибну думку, ми все-одно робимо цю помилку.


Людські звички формуються протягом 66 днів

Ученим удалося встановити, що певні дії, які згодом перетворюються у звичку, формуються приблизно за 66 днів. Кількість днів залежить від того, наскільки складною є навичка, яку ми хочемо набути. Приміром, якщо людина бажає, щоб фізичні вправи стали навичками, на це знадобиться в півтори рази більше часу, аніж тим, хто бажає, щоб звичкою стало споживання фруктів за обідом. У тому випадку, якщо з якихось причин Ти пропустив два-три дні, це ніяк не вплине на час закріплення звички. Однак, якщо кількість пропущених днів буде більшою, це, певна річ, вплине на процес звикання.

4 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page