top of page

ДЕПРЕСІЯ: УНИКНУТИ НЕ МОЖНА ТЕРПІТИ

Ніхто не має моці уникнути долини сліз, але біль буде меншим, якщо ми перестанемо вважати себе головним героєм власної драми.

Леонард Коен


Коли нам боляче й важко на душі, коли ми потребуємо ради, допомоги або хоча б співчуття, запитуючи у себе чи у когось, як позбутися депресії, ми, найчастіше , чуємо у відповідь одну з найдурніших фраз, вигаданих людьми:

Депресія? Дурниця! Просто візьми себе в руки…

Чи усвідомлює людина, що кинула, не подумавши, ці нерозумні слова, наскільки нелегко це чинити - брати себе в руки?


Щоб здолати депресію близько 20 відсотків людей, що живуть зараз на планеті, хоч раз та віддавали себе у руки лікарів власне через депресію. Та чи випливає з цього, що інші 80 відсотків населення світу не знають, що таке депресія?


О, ні! Дуже добре знають. Більш ніж певен, що немає людини, котра б не запізналася з утомою, занепадом сил, розчаруванням життям, душевним болем та усіма іншими симптомами цього прикрого стану. Депресія є частиною життя кожної людини і це незаперечний факт.


Питання тільки в тому, яку частину цього життя вона займає: головну чи другорядну? Чи погоджуємось ми дозволяти депресії керувати своїм життям чи ж маємо замір самі ним управляти?

Нерозуміння сутності депресії є ще одним з безлічі свідчень того, наскільки звичайна, так звана пересічна людина не підготовлена до керування власним життям. Незважаючи на те, що ця пересічна людина дуже часто є власником університетського диплому, про те, що відбувається в неї усередині, у внутрішньому світі її душі, вона знає разюче мало. Цьому її ніколи не вчили.


Навіть навпаки, їй ще в дитинстві вселили, що внутрішній світ людини, - це невивчена й небезпечна територія, населена примарами минулого й драконами пригнічених пристрастей і що самому туди заглядати небезпечно, а дозволяти іншим копирсатись у своїй душі - соромно. От і терпимо мовчки, або шукаємо розради в таблетці (чарці, сигареті, уколі – вибір народних засобів проти депресії не надто великий), замість того, щоб навчитися самостійно давати собі ради з проблемою, перетворивши депресію в ще один інструмент поліпшення якості власного життя.


Депресії в житті людини неминучі. Та й не тільки людини. Усе живе знає стани прискорення й уповільнення, зльоту й падіння, руху в одному, а потім і в протилежному напрямку. Це називається вібраціями, а Всесвіт постійно вібрує й коливається, не зупиняючись у цьому своєму русі ні на мить.


Людське життя підкоряється постійному впливу певних ритмів. Це й ритми сонячної активності, і ритми змін пір року, і добові ритми, і ритми погоди.

З появою цивілізації, з'явилися й ритми економічного, соціального й політичного життя. Усе навколо нас підлегле ритміці, і живі біологічні організми (у тому числі й ми, люди) не є винятками. Наш організм і наша психіка мають властивість періодично змінювати режими активності.


Можливо це, так само, як добовий сон або таке розповсюджене явище, як лінощі, є внутрішнім енергозберігаючим механізмом, свого роду запобіжником від перегріву, що захищають нас від зайвих енергетичних витрат. Підсвідомість, що керує людським організмом, на певний час відключає деякі його опції або сповільнює їхню дію, щоб дати можливість підзарядитись внутрішнім акумуляторам. Цілком імовірно також, що в цей момент у нашому мисленні відбувається перезавантаження деяких програм, адже дуже часто саме після депресії й приходять мудрі розв'язки та геніальні ідеї. Зовнішні прояви нашого біологічного комп'ютера, яким є підсвідомість, наче зависають, щоб дати можливість продуктивно попрацювати більш глибоким рівням мислення, не відволікаючи його на дрібниці.


Це видасться тим більше ймовірним, що пригнічений настрій, відсутність позитивних емоцій, нудьга, як ми кажемо, безпосередньо пов'язані з домінуванням правої, творчої півкулі нашого мозку. Не випадково ж ми говоримо про муки творчості.

І що в такому випадку робити? Як позбутися депресії?


Відповідь здасться дивною і навіть парадоксальною: не боротися з депресією, дати їй можливість якнайшвидше виконати своє завдання та забратись геть. Приблизно так само, як не боремося ми з бурхливим гірським потоком, що здувся після рясних дощів. Потрібно просто спрямувати цей потік у потрібне річище й не заважати йому швидше протекти. А якщо цього не зробити, то він знесе будь-які дамби й загороди, заподіявши злитків і змусивши нас витратити енергію на зовсім пусті справи.


Тому що дай собі можливість подепресувати досхочу, пам'ятаючи при цьому, що після зими наступає весна, а після дощу світить сонце. Краще подумай (навіть нічим при цьому, не займаючись), що Ти станеш робити, коли почнеться весна й знову засвітить сонце. Якщо депресії не надто часті, у міру регулярні й перемежовуються періодами хорошого настрою, то не варто переживати через дрібниці. Характер усіх людей циклічний, просто в Тебе ці цикли проявляються більш помітно, ніж в інших. Як вийти з депресії Твій організм знає сам і сам із цією справою впорається.


Однак бувають ситуації, коли ми самі заважаємо своєму організму й самі затягуємо природній період спаду активності. Це трапляється, коли ми на запитання, як позбутися депресії даємо неадекватну відповідь. Такими неадекватними відповідями можуть бути будь-які хімічні речовини, включаючи алкоголь, наркотики й, особливо, так звані ліки, іменовані антидепресантами.


Усі ми живемо в суспільстві споживання й норми цього суспільства вже стали нашими особистими звичками. Ми звикли викликати сантехніка, щоб замінити зіпсований кран, везти машину в майстерню для лагодження, а у випадку хвороби нести своє тіло в поліклініку або, що набагато простіше, в аптеку.


Кожна проблема має свій розв'язок, - говоримо ми, але замість того, щоб самим знайти цей розв'язок, намагаємося його купити. Таблетка від головного болю на якийсь час допомагає й це створює ілюзію рішення. Хоча набагато вірніше було б знайти спочатку причину хвороби перед тим, як усувати її наслідки. Втім, депресія - це не хвороба навіть, а цілком природній стан, що викликає, щоправда, тимчасовий дискомфорт. Однак з дискомфортом, навіть тимчасовим і помірним, погодитися ми не можемо, і починаємо негайно мучитися питанням, як підняти собі настрій уже зараз.


Як підняти собі настрій?

За ваші гроші - будь-яку примху, - кажуть нам. Лікування депресії - одна із найприбутковіших галузей фармакологічної індустрії. Та й пиво-лікеро-горілчаної також. А заодно й гастрономічного бізнесу, адже надмірна їжа теж є неадекватним засобом придушення депресії. Та чи означає це, що питання, як позбутися депресії, так і залишиться без відповіді? Ні, звичайно ж.


Найдійовішими засобами від депресії є найпростіші засоби. Однак для початку слід зрозуміти, що лікування депресії - заняття цілковито безглузде й навіть шкідливе, тому що веде тільки до одного результату - депресивний стан стає звичним. А іноді навіть і зручним, адже якщо взяти до уваги популярну думку про те, що депресія - це хвороба, те як же не пожаліти хвору людину? Але й боротися з депресією так званим узяттям себе в руки тобто придушенням за допомогою сили волі зовнішніх її проявів, теж не найкращий розв'язок.


Говорять, що час - кращий лікар, і це правда. Особливо у всьому, що стосується болячок душі. Але лікареві цьому можна допомогти. Одним з найпростіших способів, як вийти з депресії й підняти собі настрій, є рух. І зовсім не обов'язково важкі фізичні навантаження, тим більше, що в стані депресії наше тіло, як правило, перебуває не в кращій фізичній формі. Найбільш звичайна прогулянка, бажано у лісі або в парку, допоможе швидко полегшити свій стан. Однак якщо прогулянка, то до стану легкої утоми, але не до повної знемоги.


А ще краще пройтися (або проїхатися) туди, де Ти ніколи не бував. Це теж швидкий і ефективний засіб, що дає відповідь на запитання, як вийти з депресії? Секрет цього засобу простий, як усе, що природне. У момент, коли ми потрапляємо в невідому нам раніше, але більш-менш безпечну ситуацію, на рівні підсвідомості включається так звана орієнтувальна реакція. Підсвідомість повинна знати: де ми знаходимося, що відбувається навкруги й наскільки це безпечно? Запускаються механізми оцінки, автоматично загострюється увага й депресія (принаймні, на якийсь час) відступає.


Приблизно теж саме відбувається з нами й тоді, коли ми зустрічаємося зі смішною ситуацією. Те, що смішить, не може лякати. Там де смішно, не буває страшно. І якщо права депресивна півкуля нашого мозку гумором не наділена, то в момент, коли ми від душі сміємося або просто зауважуємо щось ненормальне, несерйозне чи абсурдне, чи навіть просто щось цікаве - щось, що привертає увагу але не викликає при цьому почуття загрози, тоді в нашому мисленні домінує ліва півкуля, якай й створює позитивні емоції. Так що будь-яка зміна обставин при депресії (та й без неї теж) завжди благотворна.


Чудовим антидепресивним засобом є дрібна ручна робота, тобто все те, що ми можемо робити пальцями (письмо, малювання, ліплення, в'язання, шиття й т.п.). Справа в тому, що нерви, котрі регулюють тонкі рухи пальців безпосередньо пов'язані з голосовими зв'язками, а ті, у свою чергу, з ділянками мозку, які управляють мовою. Центри мови знаходяться в лівій півкулі мозку. Активізація цих центрів через ручну роботу або спів, наприклад (якщо це, звичайно, не зашкодить сусідам), є дуже гарною відповіддю на запитання, як вийти з депресії й підняти собі настрій.

Можна було б перелічити ще кілька подібних простих і дієвих способів, як позбутися депресії, але, напевно найкращим способом є розуміння цінності життя в будь-якому, навіть сіро-депресивному, його прояві. А ще, - активне прагнення до щастя. Або турбота про когось. Або досягнення чогось. Завжди й скрізь там, де є хоч якась мета в житті, депресія відступає на задній план. Коли ж тут впадати в депресію, якщо кожен день життя дорогий?

23 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page