top of page

Не бери важке в руки...

Перед початком уроку професор взяв склянку та влив у неї води. Він підняв цю склянку і тримав, поки студенти не звернули на неї увагу, а тоді запитав:

- Як ви гадаєте, шановні, скільки важить ця склянка?

Студенти почали висловлювати свої здогадки: сто грамів? Сто п’ятдесят? Двісті?

- Я не знаю, - припинив професор дискусію. – Зрештою і ніхто не скаже вам точно, поки не зважить. Але я зараз не про це… Я хочу запитати вас про інше? Що станеться, якщо я потримаю так цю склянку протягом декількох хвилин?

- Нічого не станеться, - відповіли студенти.

- А якщо тримати склянку таким чином декілька годин?

- Теж нічого, - зауважив якийсь мудрагель, - хіба що трохи води випарується, але це треба прорахувати, враховуючи температуру, вологість, і …

- А я не про склянку запитую, - перебив його професор, - я про руку. Що з нею буде?

- Вона… Вона втомиться.

- І не просто втомиться. Вона стерпне, в ній порушиться кровообіг, я відчуватиму сильний біль у м’язах. А якщо впиратимусь і далі, і силою волі змушуватиму себе тримати склянку у піднятій руці, то руку може і геть паралізувати. Чи зміниться від цього склянки? Як сказав уже шановний колега, вона стане легшою на кілька грамів, оскільки з неї випаровуватиметься вода. Втім, для моєї руки жодного полегшення не буде – вона втомлюватиметься швидше, аніж вода паруватиме. І що ж мені робити, щоб позбутись цієї проблеми?

- Покладіть, професоре, склянку на стіл та й майте собі спокій, - кинув хтось із задніх рядів.

- І це абсолютно вірна відповідь. Ця склянка зовсім не варта того, щоб через неї страждала моя рука. - Професор відклав склянку набік і продовжив. - Достеменно так само, як в моєму прикладі зі склянкою, відбувається у нас в житті. Будете тримати у голові свої проблеми чи невдачі кілька хвилин - це нормально. Будете думати про них довго - відчуєте біль. А якщо продовжуватимете думати про це довше, то паралізує вас, тобто ви не зможете займатися чимсь іншим. Важливо обміркувати ситуацію й зробити висновки, але ще важливіше навчитись відпускати проблеми від себе наприкінці кожного дня, перед тим як йдете спати. І, таким чином, ви без напруги щоранку зможете прокидатись свіжими, бадьорими й готовими впоратися з новими життєвими ситуаціями.


Не бери важке в руки, а дурне в голову!

Так здається кажуть мудрі люди?

36 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page