top of page

РОБОТА УЯВИ

Кажуть, що в Японії на початку ери Мейдзі жив знаменитий борець сумо, якого звали Намі.


Втім, знаменитим борцем, а тим паче чемпіоном він став не відразу. На початку своєї кар’єри Намі був спокійною і, навіть, дещо боязкою людиною та бійцівських якостей жодним чином не проявляв. А якості ці були йому конче потрібні, оскільки всім іншим, необхідним для того, щоб стати чемпіоном, боги його щедро наділили. Намі був величезним як гора, неймовірно сильним і достатньо кмітливим, щоб опанувати всі таємниці мистецтва боротьби. Тому тренувальні поєдинки зі своїми однокашниками по школі сумо він вигравав за іграшки, але як тільки справа доходила до боротьби з незнайомим суперником – програвав. Боязка натура заважала йому повністю використовувати свої фізичні можливості.


У відчаї Намі звернувся по допомогу до Майстра медитації.

- Тебе звуть Хвилею, - сказав Майстер. – Це добре. Це хороше ім’я для того, хто хоче стати переможцем. То чому б тобі не стати Великою Хвилею? Ну, дуже Великою Хвилею! Такою Великою Хвилею, проти якої не встоїть жодна сила! Зроби це. Відчуй себе Великою Хвилею! Залишися на ніч у храмі, медитуй і уявляй, що ти і є ця Велика, ні, навіть Величезна Хвиля. Ти - це могутня водяна маса, що змітає, проковтує, зносить усе на своєму шляху. Роби так, і ти станеш найкращим борцем у країні.


Майстер пішов собі, а Намі всівся на підлозі храму і став медитувати, намагаючись уявити себе хвилею.


Спочатку йому думалось про безліч різних речей. Та поступово він став усе більше й більше відчувати себе хвилею. Ніч минала, і хвиля ставала усе могутнішою. Вона поглинула квіти у вазах, погасила свічки й курильні палички. Затопили навіть Будду у вівтарі. До світанку не залишилося вже й храму - нічого, крім хвиль неосяжного океану.


Ранком майстер знайшов Намі в позі медитації з м'якою спокійною посмішкою на обличчі. Він торкнувся плеча борця і сказав:


- Тепер ніщо не зможе перешкодити тобі. Ти став величезною хвилею. Ти будеш змітати перед собою все.


Цього дня Намі виступив у змаганнях борців і вперше переміг. З тих пір ніхто в Японії вже не міг його побороти.


Так що ж сталось всього лише за одну ніч? Яким таким робом боязка людина стала непереможним чемпіоном? Адже не проводив він уночі додаткових тренувань, не частував його Майстер еліксиром мужності й не приймав він таблеток від боязкості? Просто став іншим. Чому?


Відповідь на це питання проста. Майстер, що порадив борцеві медитувати, насправді, добре знав секрети людської психіки. Говорячи сучасною психологічною мовою, він допоміг боязкому силачеві створити ментальний образ цільового емоційного стану, використовуючи метафору імені. А те, у що вірить наша підсвідомість, стає основою нашого мислення й поведінки. Головне тут, знайти спосіб спілкування зі своєю власною підсвідомістю. Завдяки медитації Намі зміг це зробити!

18 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page