top of page

СУЧАСНА УКРАЇНСЬКА ІКОНА: НЕФОРМАЛЬНА РОЗМОВА З БОГОМ

Усі старовинні ікони були колись сучасними, вони писалися для тих людей, які жили у той час, в ту епоху. Світогляд, світобачення, внутрішній стан, естетичні вподобання — ікона має відповідати стану людини. А промовляти вона повинна зрозумілою мовою, тому ікона має бути і сучасною. У чому родзинка саме української ікони?


Українська ікона - яскрава, дитяча, дуже тепла і зрозуміла, декоративна. Тут є багата деталізація – складочки, декор одежі, квіти.



Все це настільки поетичне, що аж захоплює дух!

Великий вплив на українську ікону мало бароко (воно недарма у нас на ціле століття затрималося). Поетична душа цієї доби відіграла значну роль у нашому мистецтві. Оця мелодика, орнаментальне оздоблення квітами, все це припало до душі українцям, тому що у нас країна така квітуча.


Ікона — це молитва, яку можна бачити. 
З іконою треба розмовляти, як з людиною

У Великодній час лики святих стають для нас ніби ближчими, вселяють надію на захист і порятунок.

Адже, є видимі й не видимі світи. Видимий світ людина бачить, невидимий – відчуває. І все це дано кожному, тільки потрібно цьому трохи повчитися. Інтуїція – це друга свідомість людини, яка дає їй можливість відчувати цілісність цього світу Це направлення роздумів, думок всередину себе. Усвідомлення себе і здатність відстежувати свої внутрішні психологічні процеси Це один з інструментів, які допомагають людині змінювати своє життя на краще, робити його більш щасливим. Люди зневірилися і не вірять у чудеса. А чудеса бувають, вони з нами щодня, просто ми звикли бачити все погане. Ікона не може не реагувати на те, що відбувається довкола, ікона жива. Дуже багато чудотворних ікон є на українських землях, що свідчить про Божу благодать, яку отримують люди, які з вірою звертаються до них.

Звичай вшанування чудотворних ікон – характерна риса духовності нашого народу. Цікаво, що, незважаючи на те що Головою Церкви є Господь Ісус Христос, найбільше чудотворних ікон були Богородичними. Феномен чуда посідає виняткове місце й має природу, що виходить за межі звичайного розуміння. Це видиме надприродне явище, яке здійснює Бог заради того, аби вказати людині шлях до духовного вдосконалення . У літературних творах цей феномен знайшов втілення, в епохи, що характеризувалися значним релігійним впливом. Окреме місце серед таких творів займають оповідання про чудеса Богородиці, що відбувалися у різних куточках світу. Святий Августин зазначає, що чудо відбувається тоді, коли Бог скасовує дію природних законів. Фома Аквінський вказує на те, що чудо не завжди повинно скасовувати закони природи, бо важливішою є його духовна складова, тобто чудо буде здійснене тоді, коли людина сама попросила про це. Неодмінною умовою у такому випадку є молитва. Дуже важливо знати, що не лише матеріальні здобутки є важливими у житті, а ще є інша грань, не менш важлива і основна, це духовність, яку плекають ще з дитинства.

2 перегляди0 коментарів
bottom of page