top of page

ТРИ КОШТОВНІ ПРЕДМЕТИ ЩАСТЯ

Багатьом може здатися, що відповідь на запитання, як стати щасливим, знайти дуже просто. Досить вийти на вулицю, і пробігтися поглядом по рекламних оголошеннях: кожної друге обіцяє нам щастя.


Щоправда, в обмін на наші гроші.


Купіть те-то й те-то - і будете собі щасливі, - кажуть нам продавці! Вірте нам! - проголошують релігії й знайдете своє щастя. Слухайтесь нас! - твердять уряди, і дочекаєтеся свого щастя.


Не складно помітити, що щастя в цих, та й в інших обіцянках, пропонується, як певний товар, який можна купити або обміняти на щось інше.


Ми в це віримо, а тому купуємо, сподіваємося й очікуємо свого щастя. А воно, якось не з'являється, усе …


То може не варто купувати, сподіватися й чекати? Може джерело щастя знаходиться зовсім не там? Може щастя не є результатом якоїсь особливої угоди між нами і кимсь із зовнішнього світу, а внутрішнім продуктом нашої особистості?


Щоб зрозуміти, як воно є насправді, давай розглянемо щастя під психологічним мікроскопом. А для цього пригадай себе в дитинстві. Або придивись до своїх дітей. Або до онуків. Чи потрібні їм причини до щастя?


Ні, звичайно ж. Вони мають внутрішнє джерело щастя і це джерело видається невичерпним. Простеж

свій життєвий шлях з дитинства, через отроцтво і юність до зрілості, і зверни увагу на наступну тенденцію: чим дорослішими ми стаємо, тим більш значущими стають причини для того, щоб почувати себе щасливими. І тем рідше ці причини з’являються.


Дитинство безтурботне? У дітей немає тих обов'язків, що є у дорослих і тому їм легше жити?


До певної міри це так, але ж у нас, дорослих і можливостей набагато більше, чи не так? Тільки чи користуємося ми цими можливостями? Можливо, річ в тому, що покидаючи дитинство, ми втрачаємо зв'язок із чимсь украй важливим для себе, а саме з природніми програмами розвитку, якими нас наділила природа.


Нашим життям керують емоції, які є результатом тривалого еволюційного розвитку всіх живих організмів (втім, точно так само, як і розум). Починаючи від майже беземоційного життя рослин і закінчуючи найскладнішою палітрою людських емоцій.


Навіщо природі потрібен був цей шлях? І куди він веде в кінцевому результаті? У чому таємниця, великий секрет щастя?


Напевно, у кожної людини, яка хоч раз замислювалась над подібними питаннями, склалось враження, що життя (а в першу чергу розумне людське життя) - це керований процес. А емоції, про яких ми тут говоримо, є інструментами керування. Свого родами батогом і пряником, за допомогою яких якась, невідома нам, сила керує людьми. Робимо щось не так - одержуємо удар негативних емоцій. Виконуємо визначений цією силою план - одержуємо емоції позитивні.


А якщо так, то відповідь на запитання, як стати щасливим, це, швидше за все відповідь на запитання, як зрозуміти цей план, як синхронізувати свій власний розвиток з визначеним цим планом шляхом?


А тепер згадай себе самого щасливим. Згадай! Адже було ж таке! Було!


Спокій і гармонія в душі, радість у серці, доплив енергії й, зверни на це увагу, почуття впевненості у власних силах. І ці сили справді є! Усе, за що ти брався в щасливому стані душі, виходило завжди: робота спорилася, проблеми вирішувалися, розумні думки приходили в голову й, готовий закластися, навіть чудеса часом траплялись.


І отут ми наближаємось до важливого відкриття в дослідженні щастя. Ще раз зверни увагу - щастя - це обов'язкове почуття впевненості у власних силах.


Тобто в тому, що власні проблеми ти в стані вирішувати сам, без сторонніх підказок і вказівок, що свою власну безпеку й безпеку близьких тобі людей ти можеш запевнити самостійно, без будь-чийого контролю над собою. Що ти сам, краще за інших, знаєш, як правильно, як треба і що потрібно.


Велике й прекрасне відчуття Я МОЖУ народжується в цей момент у нашій душі. Почуття, яке, зазвичай, називають ще свободою. У моменти щастя всі ми стаємо вільними людьми. То щастя - це свобода?


Так, саме так. Щастя - це і є свобода. Джерело щастя, секрет щастя, а заодно й сенс та мета існування людей - це свобода! Емоції ведуть нас і буквально підштовхують саме до такого розуміння. Питання як стати щасливим - це, насправді , питання як стати вільним.


А питання в чому щастя людини - це питання, як стати вільним? У чому суть щастя? У волі! І саме в такому порядку: спочатку щастя, а потім воля.


Однак чи розуміємо ми, що таке воля? Зверни увагу, як часто люди ставлять запитання: як стати щасливим і багатим? Або як одержати любов і щастя? Що потрібно для щастя? Як добитися чогось там, щоб стати щасливим?


Але ж секрет щастя зовсім не в тому, щоб щось для його появи придбати. Секрет щастя в тому, щоб звільнитися від усього зайвого, від того, що заважає нам бути щасливими. Від прив’язаності до думки інших людей. Від страху майбутнього. Від звички жити минулим. Від скнарості й жадібності. Від злості й ненависті. Від дурості, нарешті. Тобто іншими словами, звільнитися від себе самого й створити своє нове Я - вільне й щасливе.


Прадавня японська легенда говорить, що богиня Сонця, подарувала першому японському імператорові три предмети, що символізують владу над світом. Це меч, коштовність і дзеркало.


Символіка двох перших предметів ясна й прозора: меч - це сила примусу, коштовність - це сила багатства. Це символи нашої цивілізації і, як не дивно, володіння цими предметами, принаймні в нашій цивілізації, може вчинити людину щасливою.


Але є й третій предмет - дзеркало. А що можна побачити в дзеркалі? Самого себе! Тобто найважливіше, що дає влада над світом, це знання про людську природу й про те, як управляти внутрішнім світом людини. Це і є та сила, яка може або остаточно закріпачити усе людство або ж дати кожній людині владу над самим собою, внутрішню волю й щастя.


Кожен з нас повинен в житті вчинити свій вибір – меч, коштовність чи дзеркало. Найгірше, що ми можемо зробити – це не вибрати нічого.

А який вибір зробив Ти?

29 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page