top of page

УКРАЇНСЬКЕ БАРОКО В ІКОНОПИСІ

Українське бароко стало справжнім зламом релігійних традицій. Особливо цікавим був напрямок, вибраний іконописцями Києва, Полтави та інших міст Лівобережжя та Придніпров'я. Однак ікони писались не тільки у майстернях професіоналів. Були й самобутні народні майстри, які писали ікони для обмеженого кола людей. Це, так звані, ′хатні ікони′ - особливе духовно-сакральне явище, масове й унікальне за глибиною та фольклорно-християнським характером іконографії. Досить поглянути на обличчя, які зображені на цих іконах. Так лик Діви Марії зовсім несхожий на візантійське зображення Богоматері - в ньому немає ні юдейських, ні грецьких рис. Перед нами типова українка - повновида, рожевощока і добродушна. Таке трактування образів і було характерно для українського бароко на межі XVII - XVIII століть.

Також досить цікавим є козацький бароковий іконопис. Іконографічний сюжет Покрови як захисниці від ворогів виник саме в часи козацького бароко. Наприклад, такі зразки барокової ікони, як Покрова з портретом Богдана Хмельницького (перша половина ХVІІІ ст., Київщина), чи парні ікони Великомучениці Анастасія та Іулянія (1740-х років, Північне Лівобережжя), Святої Варвари та Марії, ікони з іконостасу Успенського собору Києво-Печерської лаври Вхід до Єрусалима та Різдво Христове (обидві 1729 року).

Світ українських селян був яскравим, як українська природа. Тому іконам того часу характерні яскраві, насичені відтінки: смарагдово-зелений, малиновий, блакитний, синій, білий, рожевий. Часто зустрічаються ікони, колорит яких побудовано на поєднанні двох кольорів, зокрема жовтого і блакитного, чорного і жовтого, чорного і пурпурового. Зовсім не випадкове в українській бароковій іконі застосування золота, оскільки воно означало святість.


При цьому часом, при всій своїй простоті, ікони приховували інформацію, закодовану в зрозумілих для людей того часу символах. Так, наприклад - око символізувало Бога-отця, голуб - Святого Духа….


Цю традицію українське бароко зберегло, додавши до того ж і свою символіку - квіткову та рослинну. Декілька моїх робіт, які відтворюють колорит української барокової ікони.

  • Святі Варвара та Марія

  • Ікона Покрови Богородиці

  • Ікона Богородиця з Дитям

  • Ікона Святе Причастя

  • Вінчальна ікона

  • Свята Трійця Новозавітна

  • ікона Богородиці

4 перегляди0 коментарів
bottom of page