top of page

ЗЦІЛЕННЯ ВІРОЮ. НАСКІЛЬКИ ЦЕ МОЖЛИВО?

Наука знає чимало випадків так званого зцілення вірою. Тобто ситуацій, коли видужання після найтяжчих, невиліковних за визначенням лікарів хвороб, все-таки наступало.


Чому? Що змушувало працювати хворе тіло?


Сила віри. Сила, здатна творити чудеса.


Пригадаємо слова Льва Толстого:

Сутність усякої віри полягає в тому, що вона надає життю такий сенс, який не знищується смертю.
Ларрі Доссі (Larry Dossey)

Американський лікар, психолог та історик медицини Ларрі Доссі (Larry Dossey, 1940) розповідає:


Протягом десятимісячного періоду, комп'ютер розподілив майже чотири сотні пацієнтів відділу серцево-судинних хвороб університетського шпиталю в Сан-Франциско на дві групи. За одну із цих груп молилися сторонні люди, за іншу - ні.
Дослідження було заплановане згідно з жорсткими критеріями, які, зазвичай, застосовують у медичних клінічних експериментах. Це був подвійний сліпий експеримент, у якому ні пацієнти, ні медсестри, ні лікарі не знали, до яких груп відносяться пацієнти.
Виявилося, що в експериментальній групі (тих, за кого молились) спостерігалося значиме й стабільне поліпшення рівня здоров'я більшості пацієнтів. Вони потребували менше ліків, і серед них не було жодного випадку загострення хвороби. У контрольній групі подібні позитивні зміни, на жаль, не відбулись.

Ці й інші факти стали настільки вражаючим, що заслужили визнання доктора Вільяма Нолана, опонента Ларрі Доссі, що якраз збирався написати книгу, яка б викривала лікування вірою. Доктор Нолан сказав:

Цей експеримент підважує наше розуміння лікування… Можливо, ми, лікарі, будемо виписувати рецепти: Молитися три рази в день… Це дивно. Але якщо це працює, то нехай працює.

Так, це працює…


Нагадаємо, що глибоко віруючими людьми минулого Кеплер, Ньютон, Лейбніц, Пастер, Айнштайн, Планк, Бор, Шредінгер, Еддінгтон, Джінс, Йордан, Гейзенберг, Тейяр де Шарден, Тойнбі, Павлов, Юнг, Лінней, Паскаль, Фарадей, Ампер, Бутлєров, Крукс, Воллес, Пирогов, Максвелл.


Воістину, як сказав колись Френсіс Бекон:

Мале знання віддаляє від Бога, а велике - до нього наближає.
35 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page