top of page

ЯК ПОЗБУТИСЯ НЕГАТИВНИХ ДУМОК? 4 ПСИХОЛОГІЧНІ ТЕХНІКИ

Техніка Відрізання

Як тільки Ти відчув, що у твою свідомість закралася негативна думка, просто відріж її. Не треба її аналізувати, не треба з нею сперечатися, не треба захищатися від неї - Просто відріж її від себе й на її місце поставте щось інше. І ключовий принцип тут – робити це негайно, у ту саму мить, як тільки відчув непотрібну думку.


Техніка Етикетка (яку ми приклеюємо до чогось або до когось)

Ця техніка відрізняється від попередньої, вона полягає в тому, що замість того що б позбутися, відрізати думку, ми від неї сторонимося й спостерігаємо її з боку. Ми спостерігаємо її з боку, але не дозволяємо їй володіти нами. Ти можеш сказати собі, що із мною діється? - зараз до мене прийшла ось така думка, але Ти називаєш її і навіть поміщаєш її в лапки, тим самим призначаючи їй місце і підкреслюючи цим, що потік своїх думок контролює твоє справжнє Я. А потім просто спостерігаєш за нею так, як роблять це дослідники, спостерігаючи за цікавим природним явищем. Негативні думки мають над нами владу, тільки якщо ми на них реагуємо.


Техніка Перебільшення

Як тільки виявиш у себе негативну думку, Ти мусиш перебільшити її, довести до абсурду. Тут ключовий момент - вчинити її смішною. Спіймавши себе на негативній думці, Ти повинен пригадати собі, що наш розум - умілий дурисвіт. Щодня він намагається зіграти з нами який-небудь жарт. Але Ти ж спостережливий і легко помічаєш спроби розуму обдурити себе. І ви вирішуєте вдатися до техніки перебільшення. Наприклад, Ти тривожишся через співбесіду при пошуку роботи? Тобі страшно зайти в кабінет до свого майбутнього роботодавця?


І справді, Тобі є чого боятись. Бо замість людини там сидить механічний робот, який вийде з-за стола й трісне Тебе по голові своїм залізним кулачищем, а потім набіжить юрба людей з водою й почнуть Тебе поливати. І Тобі буде боляче, Ти будеш весь мокрий та побитий … Потім вони нацькують на Тебе вівчарок … і от Ти весь мокрий, увесь покусаний … Але мало того, Ти виходиш на вулицю, а всі люди сміються з Тебе і показують на Тебе пальцями.


Це абсурдно, але саме це допомагає позбавити негативну думку сили. Ще раз повторимось: негативні думки мають над нами владу тільки якщо ми на них реагуємо. Але реагувати ми можемо тільки на щось, що близьке до реальності. Абсурд від реальності далекий.


Техніка Протистояння

Усе - що нам нашіптує негативна думка, слід трансформувати в повну протилежність. Як тільки до Тебе прийшла думка що Тобі не вдасться чогось-там зробити, негайно уяви собі, що Ти вже це зробив і відчуваєш полегшення та задоволення від того, що у Тебе все так добре вийшло.


Наш розум влаштовано так, що одночасно він не може жити двома емоціями.

Абсолютно неможливо, - одночасно думати про негативне й позитивне, розум здатен одночасно думати про щось одне і тут усе залежить від сили вхідного імпульсу. Якщо Ти зможеш надати позитивним думкам більшої сили, то вони витіснять весь негатив.


Уяви собі, що Ти граєш у комп’ютерну гру. Твої негативні думки – це намальований віртуальний монстр, а у Тебе є чотири способи його подолати. Насправді таких способів є набагато більше, але варто почати з найпростішого. Побався, проекспериментуй, досліди ці чотири способи і з часом Ти відчуєш, що можеш контролювати потік свої свідомості і відділяти потрібні Тобі думки від непотрібних.


Найважливіше - не дозволяти своєму наляканому розуму диктувати Тобі свою волю. Адже людина – це щось більше, ніж тільки розум.

52 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page