top of page

800 000 років тому: ЯК ЦЕ БУЛО?

Студія Світовида: Вперше, розумна істота, ступила на українську землю вісімсот тисяч років тому. Це був один з європейських підвидів виду Homo erectus, себто Людини випрямленої. Втім, називати цю істоту людиною було б ще передчасно. Це сталось у Закарпатті поблизу теперішнього селища з символічною назвою — Королево. До речі, угорська назва цього місця Királyháza — Дім Короля — ще більш промовиста. Отже, вісімсот тисяч років тому тодішні королі життя облаштували тут свій дім.

Місце, де знаходилась Королевська стоянка

Стилізовано під стару, зіпсовану ч/б плівку. Білий шум, миготіння кадрів. Тріск у звуковому тлі.

Картинка стабілізуєтьсяю

Радослава: Вітаємо вас, шановний Гомоеректусе, тут, на нашій землі. Що ви відчуваєте зараз, коли ваша нога торкається …

Homo erectus: З’ївбим шо дащо. Їсти ся хоче!

Радослава: Коли ваша нога торкається …

Homo erectus: Їсти! Їсти! Їсти!

Радослава: Чи подобається вам …

Homo erectus: Подобаєсіі! Але їсти ся хоче. Я далеко йти. Жінки здохли в дорозі. Діти теж Такі худі. Їсти! Їсти! Їсти!

Радослава: А скажіть …

Homo erectus придивляється: А ти нівроку вгодована. Тлустенька! Певні осіння! Мням Я буду тебе їв!

Радослава: Що ви! Що ви!

Homo erectus: Їсти! Їсти! Їсти!

Обрив плівки. Мерехтіння, білий шум.

Голос Радослави за кадром: Боже! Боже! Боже! Навіщо ти це сотворив?

Мерехтіння, білий шум. Виття сирени.

Божий голос за кадром суворо: Черговий ангел! Де черговий ангел? Черговий … (пауза). Знаєте ж, що заборонено пускати журналістів до раю (пауза). Що тепер робити? (пауза) Поверніть цю душу назад на землю. (пауза) Як? Як хочете! Хоч і воскресіть, врешті-решт! (пауза). Не вмієте? Ну, то вчіться. Вам це вміння ще знадобиться колись.

(пауза)

Божий голос, розмірковуючи: Гм-гм… Навіщо я це сотворив? (пауза) Завжди ж хочеться як ліпше, а виходить …

Тріск. Мерехтіння, білий шум. Чорний екран.

P.S.

ПРОХАННЯ!

Дорогі друзі! Якщо не важко, станьте позитивними критиками для сценаріїв, які будуть викладатись на цій сторінці в текстовому і (поки що) в тестовому режимі. Ці сценарії будуть використані в новій програмі, яка готується на наступний рік. Подробиць цієї програми не розголошую, оскільки подробиці ці можуть ще не раз змінюватись, скажу тільки, що це буде програма про історію нашого народу, про те, як він творився і народжувався, яку спадщину ми отримали від своїх пращурів і що з цією спадщиною ми можемо (а може й зобов’язані!) вчинити. Коли ласка, шановні характерниці й характерники, напишіть що вам сподобалось, а що й не дуже, які запитання виникають і які теми з нашої історії вам цікавлять? Розповідь вестиметься від імені трьох віртуальних персонажів — Світовида, ведучого в студії, та «польових репортерів» — Радослави й Мирка. Звичайно, коли програму буде готова до етеру, вони оживуть, але наразі нехай їх створить ваша уява. Сценарії будуть з’являтись на цій сторінці що кілька днів, в міру їх написання. Не проґавте їх!

20 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page