top of page

РОЗУМНІ Й ЛЕДАЧІ: СЕКРЕТ УСПІХУ


З книги Річарда Коха Життя засаді 80/20



Річард Джон Кох (Richard John Koch, ⋆28.07.1950) - британський консультант з питань управління, інвестор венчурного капіталу та автор книг про менеджмент, маркетинг та спосіб життя.


Генерал німецького генерального штабу фон Манштейн сказав:

Є чотири типи офіцерів.
Перший тип - ледачі дурні. Про них не турбуйтеся, вони не чинять шкоди.
Другий тип - це працьовиті й розумні. З них виходять ідеальні штабні офіцери, що приділяють належну увагу будь-якій, навіть найдрібнішій деталі.
Третій тип - це працьовиті, але тупі. Ці люди становлять серйозну загрозу, від них слід позбуватися негайно. Вони примудряються всіх навантажити пошуком роботи.
І, нарешті, четвертий тип - розумні й ледачі. Ці люди повинні займати найвищі пости.

Культивуйте ледачий інтелект. Вам бракує кмітливості чи лінощів?


Якщо ви вважаєте, що вам бракує розуму, - до речі сказати, щоб прийти до подібного висновку, потрібно вже бути доволі розумною людиною, - працюйте над розширенням та поглибленням своїх знань у дуже вузькій області, де досить скромні зусилля приносять найщедріші плоди.


Якщо ви розумні, але не ледачі, працюйте над лінню. Хапатися за все просто тому, що ви можете це зробити, означає знижувати власну ефективність. Сконцентруйтеся на найважливіших речах, котрі забезпечують грандіозні результати, Працюйте лише над тими окремими речами, які дають найбільшу користь. Просто дивно, як часто люди ставлять під сумнів і намагаються заперечити цю раду.


Типова розмова протікає в такий спосіб:

Друг: Ти, мабуть, жартуєш, коли твердиш, що треба ставати лінивішим.
Я: Ні, я кажу цілком поважно. Я не зможу повністю зосередитися на найважливіших 20 відсотках, якщо намагатимусь встигнути зробити все інше. Набагато краще приділити у два рази більше часу чарівним 20 відсоткам і значно менше всім іншим питанням. Звідси мораль: на 60 відсотків більше результатів при витраті на 60 відсотків менше енергії.
Друг: Хіба не слід вкладати 100 відсотків енергії в чарівні 20 відсотків і отримувати в чотири рази більше?
Я: Чудово звучить у теорії, та й на практиці виглядає непогано, але спершу трохи пригальмуй. Припини займатися несуттєвими речами. Існує межа тому часу, який ми можемо витрачати на чарівні види діяльності без шкоди для якості. Змушуй себе робити менше. Звільняй час для пошуку важливих областей діяльності й важливих речей, над якими слід працювати.
Друг: Але ти ж насправді не вважаєш за необхідне ледарювати, чи не так?
Я: Є маса ледачих людей, наприклад, Рональд Рейган, що добилися колосального успіху завдяки жорсткій зосередженості на одному-двох питаннях. І є такі роботяги, як президент Картер, які розпорошуються на занадто велике число завдань, а тому їм хронічно нічого не вдається.

Потім, є ще блискучі вчені й люди творчих професій, повністю поглинені своєї роботою, оскільки вони люблять її, живуть і дихають нею. Я б не став рекомендувати їм лінуватися. Я виступаю не на захист лінощів, а на захист концентрації на тому, що має най-найважливіше значення. Якщо тебе бентежить слово ледачий, оперуй словом розслаблений. Роби те, що тобі подобається, роби це спокійно й без зайвих хвилювань.

Багато трудоголіків настільки завалені роботою, що не в змозі навіть вибрати час і виділити найбільш значущі справи. Ледача людина прагне робити якнайменше, а отже, зосереджується винятково на найважливішому. Найефективніші працівники - це ледачі люди, що постійно генерують нові ідеї та концентруються на їхній реалізації. Думати найчастіше страшно й незвично, набагато простіше закопатися з головою в життєві дріб'язки та щоденні клопоти.


Єдиний спосіб для більшості з нас створити щось нове й цінне - знизити темп, займатися певними важливими речами, розслабитися. Якщо ви дійсно любите свою справу, вам немає потреби лінуватися. Якщо ви витрачаєте час на безліч речей, що не приносять вам ні радості, ні задоволення, забудьте про них, зверніть усю увагу лише на корисні та приємні речі.

33 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page