top of page

ТЕХНІКА ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ ЗА ВОЛТОМ ДІСНЕЄМ


Волт Дісней (Walter Elias Disney, ⋆05.12.1901 — †15.12.966) — американський художник-мультиплікатор, кінорежисер, актор, сценарист і продюсер, засновник компанії Walt Disney Productions, яка дотепер перетворилася на медіаімперію The Walt Disney Company. Творець першого в історії звукового мультфільму, першого музичного та першого повнометражного. У своєму надзвичайно напруженому житті Волт Дісней як режисер зняв 111 фільмів і був продюсером ще 576 кіноробіт. Заслуги Діснея в області кіномистецтва були відзначені 26-ма преміями Оскар та багатьма іншими нагородами.


За переказом, Волт Дісней вмів, як ніхто інший знаходити найефективніші способи поставлених завдань. Якщо Ти маєш замір розв'язати якусь життєву проблему або у Тебе є мета - чому б не скористатися стратегією відомого мультиплікатора?


Одна з технік Волта Діснея для вирішення проблем – це розділення власного мислення на три автономні потоки, кожен з яких по-своєму причетний до творчого процесу. Це - Мрійник, Критик і Реаліст.


Є ще й четвертий персонаж, свого роду менеджер цих потоків свідомості. Назвемо його Спостерігачем.


Відповідно до назв, кожен з персонажів грає свою власну роль і говорить від свого імені про те, що саме він бачить у даній ситуації.


Для виконання даної вправи Тобі знадобляться чотири картки паперу й фломастер. Напиши на картках назви персонажів і розклади їх на підлозі так, щоб три картки (Мрійник, Критик та Реаліст) були розташовані поруч, а Спостерігач - напроти них.


Устань ногами на картку Спостерігача. Зараз Спостерігач - це Ти. Це та частина Твого мислення, яка прослідковує все, що відбувається з Тобою, співвідносить зі спостереженнями за іншими людьми й змінами реальності.


Запитай себе, що стоїть на позиції Спостерігача: що б Ти міг сказати про те, що діється з Тобою?


Спостерігай за своїми почуттями, відчуттями в тілі, зміною емоцій, своїм відношенням до себе й, зокрема, до цієї техніки. І головне, не тримай свої думки в собі. Висловлюй їх вголос. А ще краще, записуй цей вербалізований потік свідомості на диктофон.


Вдосталь наговорившись, запитай себе, на яку іншу позицій із трьох, що залишилися Ти хотів би перейти? Перейди на неї. Постарайся зжитися з цим персонажем й транслювати вголос та записати на диктофон все, що вона почуває. Твоє завдання: не відходячи від мети завдання, говорити все, що прийде в голову, відповідно до ролі й поставленого завдання.


Якщо це Мрійник - мріяти! Відважно озвучувати найсміливіші й найбільш несподівані ідеї про те, як досягти бажаної мети.


Якщо це Реаліст - розглянути варіанти, запропоновані Мрійником, співвіднести їх з реальністю й подумати, що можливо зробити, а що - ні.


Якщо це Критик - то м'яко, без самознищення покритикувати себе й запропоновані іншими персонажами способи. Пошукати в кожному з них сильні й слабкі сторони.


Хто перший?


Зверни увагу на те, кому Ти першому надав слово, оскільки цей вибір не випадковий. Це стратегія, якої Ти дотримуєшся в житті. Хтось тільки мріє, хтось - критикує себе, у комусь живе затятий реаліст, але поле творчості й фантазії йому невідоме. Часом далі критики або мрії справа не йде, часом людина живе, пригнічена реальністю.


Після бесіди з кожним персонажем, повернись до позиції Спостерігача й зверни увагу на ті зміни, що відбулись. Нехай Спостерігач скаже, чи сподобався йому Мрійник, чи не надто несправедливим був Критик? Чи справляє враження Реаліст?


На позицію кожного персонажа можна вертатися неодноразово, поки інтуїтивно не намацаєш потрібний варіант. Після цього збери усі частини докупи, склавши аркуші паперу стопочкою, один на одного. Зверни увагу, як Ти їх склав? Який порядок? Чия картка (позиція) виявилась зверху? Швидше за все, саме цієї частини Тобі у житті найбільш не вистачає.


Устань на стопку карток ногами, заплющ очі. Відчуй, чи добре Тобі тут стоїться? Якщо - ні, то поміняйте картки місцями й знову встань. На котрійсь з позицій Ти відчуєш приплив сил та енергії. Це те, що треба!


А висновки свої запиши. Мета цієї вправи - знайти причини проблеми й оптимальний спосіб її розв'язку. Якщо Ти цієї мети досяг – берись за виконання знайденого вирішення. Якщо маєш сумніви – прослухай свої записи і повтори вправу ще раз до одержання результату.


Після виконання такої вправи втілити результати в життя буде значно простіше, аніж якщо Ти просто виконуватимеш чиїсь поради. Бо хто ж може бути кращим радником для Тебе, як не Ти сам?

32 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page