top of page

ТЕ, ПРО ЩО ЗНАТИ НЕ ВАРТО…

Усі знають, що це неможливо. Та от приходить невіглас, якому це невідомо – от він і робить відкриття.


Усі чули цю фразу Айнштайна, але, мабуть, не всі знають про її походження. А справа малась так…


В 1939 році 25-літній тоді Джордж Данціг (George Bernard Dantzig; 08.11.1914 — 13.05.2005), названий пізніше батьком лінійного програмування, був студентом Каліфорнійського університету. Вчився він добре, але залізною дисципліною не відзначався і, на додаток, був совою, а тому частенько запізнювався на пари.

Так сталось і цього разу.


На першу пару він запізнився мало не на півгодини. Щоб не привертати до себе зайвої уваги, Джордж одразу розкрив зошита і почав переписувати у нього все, що професор записав на дошці. Професором цим був Єжи Нейман (Jerzy Neyman, 16.04.1894 - 08.08.1981 - польський та американський математик і статистик.


А на дошці були записані умови двох теорем, з чого Джордж чомусь зробив висновок, що це домашні задання, які треба виконати до наступного заняття. Вже вдома, ще раз на спокійну голову перечитавши ці завдання, Джордж жахнувся - задачі були неймовірно складним. А ще він мабуть пропустив щось важливе для їхнього розв'язку, про що професор без сумнівів говорив на початку пари, котру він проспав. Однак і здаватись та визнавати свої недисциплінованість також не хотілось. Добряче напруживши мізки, на протязі кількох годин Данціг розв’язав обидва завдання і, наступного дня, вручив свій зошит професору.


Нейман був здивований. Адже на попередній лекції він не задавав жодного домашнього завдання. Навіть навпаки: він розповідав студентам про дві теореми, яких, наразі, ніхто не міг довести і записав на дошці умови цих теорем. Яким же було його здивування, коли в зошиті свого (скажімо чесно, далеко не найсумліннішого) студента він побачив повне й абсолютно вірне доведення цих теорем.


Про цей випадок Нейман розповів Айнштайну, котрому ця історія так сподобалась, що він часто приводив її у своїх промовах та книгах, розпочинаючи її отією знаменитою фразою про невігласа.


Справедливості заради скажемо, що Джордж Данціг невігласом аж ніяк не був, що й довів усіма своїми майбутніми успіхами в царині математики та статистики. Він всього лиш пропустив слово неможливо. Якби він почув це слово з уст такого авторитета, як Єжи Нейман, то, мабуть, добре подумав би, чи варто братись за розв’язок неможливого завдання.


Тому вчися, знай і умій, але затуляй вуха,

коли експерти кажуть про щось, що це неможливо!

43 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page