top of page

БЕЗ ЗАЙВИХ РУХІВ. Дзенська притча.

Такуан Сохо (沢庵宗彭,1573-1645) - мандрівний дзенський монах, а також каліграф, поет, художник, садівник, майстер чайної церемонії. Вів життя мандрівного ченця до 1639 року. Потім зупинився в храмі Банседзан Токайдзі й провів там решту життя. Близько дружив з видатними майстрами фехтування й інших бойових мистецтв (будо) свого часу. Об'єднав філософію й життєву практику дзен з філософією й життєвою практикою самураїв. У ряді бесід з майстрами фехтування й листах він указував на те, що свідомість фехтувальника у двобої таке ж, як свідомість майстра медитації під час медитації. Буддійські категорії не-розуму і не-подвійності описуютьтой ідеал чистої й непохитної свідомості, якого повинен прагнути фехтувальник для досягнення бездоганності.


Оповідають, що в сьогуна Токугави Іеміцу була улюблена мавпочка. І була вона неймовірно спритною та пустотливою.


Одного разу Іеміцу велів своїм слугам спробувати вдарити її, але жодному з них не вдавалося це зробити.


Тоді Іеміцу попросив майстра бойових мистецтв, першого мечника Японії зробити те ж саме, але мавпочка була такою спритною, що навіть той не міг наздогнати її.


— Оскільки вона стрибає швидше від блискавки, лише Такуан Сохо з храму Токайдзі зможе випередити її, - сказав майстер, і тоді Іеміцу вислав посланця, щоб той доправив Такуана в замок.


— Такуане, ану вдари цю мавпочку, — наказав сьогун Такуанові і показав на мавпу, що в той час сиділа у нього на плечі


Не довго думаючи, Такуан замахнувся своїм ціпком. Та тільки він вчинив це, як мавпочказіщулилась, закрила мордочку лапками й заверещала від страху.


Сьогун та його почет була уражені й почали прославляти Такуана. У відповідь Такуан розсміявся й сказав:


— Тут немає нічого особливого. Всі, хто намагався до мене це зробити, думали про інше. Вони думали про майбутню нагороду, якщо пощастить, або про покарання у випадку невдачі. Навіть майстер бойових мистецтв боявся зачепити ненароком сьогуна. А мене попросили вдарити мавпу — от я й збирався це зробити. А де вона сидить — на долівці, на плечі у сьогуна чи навіть на голові у Будди — мені однаково. Мене ж попросили вдарити мавпу, чи не так? Вона відчула мій намір і злякалась.


Вчення Такуана просте. Йдучи — йди, п’ючи чай — пий чай, кохаючи когось — кохай когось. Не замахуйся зайвий раз для удару, але якщо вже вирішив бити — бий. Наносячи удар, просто завдай удару. При цьому у Твоєму розумі не повинно бути нічого іншого, окрім того, що ти робиш зараз.


Такуан Сохо. Лист майстра дзен майстрові фехтування.

37 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page